kahvittelut

Kuvassa: Liisa ja Martta ovat ystävystyneet Caritas Matriitissa asuessaan.

Kahvitteluhetkessä
päivitetään kuulumiset

Mikäpä olisikaan luontevampi tapa tutustua naapureihin kuin järjestää yhteinen kahvihetki! Palvelutalo Caritas Matriitissa asuva Martta sai idean aloittaa Keskiviikon kahvittelut talon ravintolasalissa kerran viikossa.

”Tavoitteena oli, että opittaisiin tuntemaan toinen toisemme paremmin ja nähtäisiin muuallakin kuin käytävillä”, Martta kertoo.

Keskiviikon kahvittelut on helppo toteuttaa eikä se vaadi erikseen vetäjää. Kahvit keittää ravintolan henkilökunta valmiiksi ja asukkaat tuovat itse tarjolle keksejä tai pullaa muiden kanssa jaettavaksi. Kahvitteluhetki on niin suosittu, ettei se ole ollut tauolla edes kesäaikaan vaan toimii jokaisena vuoden viikkona.

Martta kertoo, että esimerkiksi tiistaisin he pelaavat yhdessä bingoa ja kerran kuukaudessa on lauantaisin Porina-kahvit. Kaikki nämä ovat asukkaiden yhdessä organisoimia.

Talossa ystävystyneet Martta ja Liisa asuvat samassa kerroksessa ja käyvät usein yhdessä syömässä.

”Pirautetaan ovikelloa ja haetaan kaveri mukaan. Onhan se mukavampi mennä yhdessä”, Liisa kertoo.

kahvittelut_naiset

Kuvassa: Maija, Raija ja Hilma käyvät yhdessä myös ulkoilemassa.

Monelle asukkaalle yhteisestä kahvitteluhetkestä on tullut tärkeä osa elämää. Yksi vakiokävijöistä on Raija.

”Täällä kaikki on tuttuja, näkötuttuja vähintäänkin. Olen saanut talosta myös monia uusia ystäviä. Hilman hain tänään mukaani, kun ajattelin, ettei hänellä tule muuten lähdettyä.”

Pöytäseurueessa istuvat Hilma ja Maija nyökyttelevät vieressä. ”Se tuo taloon elämää, ja itsekin virkistyy, kun ei tarvitse olla yksin”, Maija kuvailee talon vahvaa yhteisöllisyyttä.

”Minä olen tällainen hyvin sosiaalinen persoona ja uskallan lähestyä ihmisiä. Kyllä sen aistii, jos toinen ei halua olla seurallinen, niin kyllä minä sitten jätän rauhaan. Mutta jos täällä haluaa juttuseuraa, niin kyllä sitä saa. Tämä kahvihetki on tervetullut, se pitäisi olla jokaisessa yhteisössä. Kaikki kerääntyy yhteen ja saa höpötellä, aina ei tarvitse olla niin vakavaa asiaa”, Raija lisää nauraen.

”Niin ja käymmehän me toistemme luona kylässä ja kesällä istuskellaan tuossa pihakeinussa”, Maija lisää.

Spontaanit runot ja laulut
maustavat kahvittelua

Kolmannessa pöydässä istuu porukka, jossa vitsailtiin siitä, kuinka täällä saa aina päivittää viimeisimmät vaivat ja viikon aikana tehdyt lääkärikäynnit. Yhdessä voi todeta, että on niitä vaivoja onneksi muillakin.

Seurueessa istuva Anna-Liisa on tuonut mukanaan kahvihetkeen Toivo Hyyryläisen teoksen Toivon kipinöitä, josta hän haluaa lukea kaikille jouluaiheisen kohdan. Kaikki hiljentyvät kuuntelemaan ja lopuksi annetaan raikuvat aplodit.

”Kyllä me täällä puhutaan kaikesta mahdollisesta, kuten ajankohtaisista asioista, julkkiksista ja eduskunnan asioista – eikä aina niin kehuvillakaan sanoilla”, porukassa todetaan iloisesti nauraen.

Keskiviikon kahvittelu on löytänyt paikkansa Caritas Matriitin ohjelmistossa ja vakiinnuttanut kävijäkuntansa. Kahvin äärellä on luontevaa luoda sosiaalisia suhteita ja vahvistaa niitä. Uudet asukkaat toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi porukkaan.

kahvittelut_luku2

Kuvassa: Anna-Liisa lukee kirjasta kappaleen kahvittelun lomassa.