Lomaa ilman stressiä – lomailija, ota vinkit talteen!

08072016

marjat

Monesti kuulee puhuttavan työstressistä, mutta entä sitten kun myös lomalle lähtö, lomalta palaaminen ja jopa lomalla oleminenkin aiheuttaa päänvaivaa? Loman lähestyessä odotukset ja paineet sitä kohtaan kasvavat, mutta parhaimmillaan loma on kuitenkin työstä palautumista, jolla on paljon positiivisia vaikutuksia terveyteen.

Suomen kesä ei aina tarjoa parhaita lomaolosuhteita lomalaisille ja voi aiheuttaa harmaita hiuksia niille, joiden lomasuunnitelmat on vaarassa mennä penkin alle. Caritas Lääkäritalon työterveyspsykologi Päivi Rummukainen muistuttaa, että on lomalle on tärkeää jättää myös suunnittelematonta aikaa, jolloin lomasuunnitelmiin jää joustovaraa.

Suunnittelemattomuudella ei kuitenkaan tarkoiteta sitä, että päivät pitkät oltaisiin tekemättä mitään. Sen sijaan loman ajaksi kannattaa kehittää mielekästä tekemistä, jota voi tehdä ilman aikataulua. Loman aikana on tarkoitus palautua työstä, joten sen aikana on tärkeää saada työasiat pois mielestä.

”Mielekkään tekemisen avulla ajatukset saa pois työstä, mikä tuo tasapainoa työn, loman ja vapaa-ajan välille. Myös kotihommia voi lykätä mielekkäämmän tekemisen tieltä, eikä tarvitse ajatella niin, että mukava tekeminen pitäisi ansaita”, Päivi kertoo.

Ennen lomalle lähtöä kannattaa hoitaa kiireellisimmät työasiat alta pois, mutta työpöydälle on suotavaa jättää myös positiivisia asioita, joiden pariin on mukava palata loman jälkeen. ”Työstä riippuen myös työpuhelimen voi jättää työpaikalle, eikä työsähköpostiakaan tarvitse vilkuilla loman aikana päivittäin”.

Jatka mielekästä tekemistä myös loman jälkeen

Töihin palaamisen jälkeen on tärkeää sisällyttää mielekästä tekemistä myös arjen keskelle, jolloin työstä palautumista tapahtuu muulloinkin kuin lomalla. Tällöin myös loman positiiviset terveysvaikutukset kantavat pidemmälle.

Loman jälkeen työhön saa myös uutta perspektiiviä työpaikan ulkopuolelta. Työhön paluussa on tärkeää keskittyä työn positiivisiin puoliin ja miettiä esimerkiksi sitä, mitä työstä voi oppia. Negatiivisuus voi tarttua työkavereihin, joka voi vaikuttaa koko työpaikan ilmapiiriin huonolla tavalla.

”On tervettä, että työkoneen salasana unohtuu loman aikana. Se on jopa hyvä merkki työstä palautumisesta”, Päivi kertoo.

Caritas toivottaa kaikille lomaansa viettäville aurinkoista ja leppoisaa lomaa!